Kategoriat
mainos

Esteettömyys asumisessa

Liikkumista rajoittavissa kiputiloissa, olisi tärkeää järjestää asuintilat mahdollisimman esteettömiksi, välttäen portaita ja kynnyksiä. Toki aina muuttoon ei ole mahdollisuutta, mutta tämä asia kannattaakin ottaa huomioon jo talon rakennusta suunnitellessa. Ikääntyessä esimerkiksi nivelvaivat yleistyvät, ja myös urheilu aiheuttaa usein vammoja, jotka rajoittavat liikuntaa pidemmäksikin aikaa. Esteettömyys ei ole tärkeää pelkästään liikuntarajoitteisille ja vanhuksille. Kaikki hyötyvät esteettömästi rakennetusta kodista. Varsinkin lapsiperheissä riittävä tila kaikissa huoneissa on erittäin hyödyllistä. Kaikkea ei toki rakennusvaiheessa tarvitse vielä asentaa, mutta on hyvä huomioida mahdollinen tuleva tarve erilaisiin tukivälineisiin. 

Mitä huomioida esteetöntä kotia suunnitellessa? 

  1. Tasoerojen, kynnyksien ja rappujen välttäminen 
  1. Riittävän leveät ja tilavat oviaukot  
  1. Helposti avattavat ovet ja ikkunat 
  1. Tilava eteinen 
  1. Tilava keittiö 
  1. Esteetön wc- ja suihkutila 

Esteettömän sisäänkäynnin lisäksi eteisessä tarvitaan runsaasti tilaa, varsinkin jos joku asukkaista käyttää rullatuolia tai rollaattoria liikkumisen apuna. Eteisessä on oltava normaalien säilytystilojen lisäksi tilaa myös mahdollisille liikkumiseen tarvittaville apuvälineille. Lisäksi eteisessä on hyvä olla tilaa myös istuimelle, jossa kenkien vaihto sujuu helposti.  

Keittiössä tilantarve myös korostuu, sillä siellä toimiessa tarvitsee usein liikkua enemmän. Riittävän tilan lisäksi, on hyvä huomioida miten työvälineet ja kodinkoneet on sijoiteltu. Hyödyllistä on, jos mahdollisimman iso osa niistä on helposti ulottuvilla. Myös laskutilaan kannattaa kiinnittää huomiota, sitä tarvitaan sekä jääkaapin että hellan vieressä, kuin myös tiskialtaan luona. 

Wc- ja kylpytiloissa tilan tarpeen lisäksi tulee kiinnittää huomiota siihen, että rakenteet ovat kestäviä niihin mahdollisesti sijoitettavien tukikahvojen ja varusteiden kiinnittämistä varten. Myös suihkuistuimelle on hyvä olla tilaa.  

Makuuhuoneessa sängyn molemmin puolin on hyvä olla tyhjää tilaa, mutta myös yöpöydät tavaroiden laskemista varten, samoin myös vaatekaappien vierustalla.  

Saunaa ei tietenkään voi unohtaa, ja tilantarpeen lisäksi, saunassa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siihen, että lattia ei saa olla märkänäkään liukas, ja myös erilaisten tukikahvojen asentamiseen tarvitaan tukevat rakenteet. Lauteille pääsemiseksi on tila jälleen tärkeää, ja myös mahdollisuus asentaa kaiteet molemmin puolin. Myöskään lauteiden ja käsikaiteiden materiaalit eivät saa muuttua märkinä liukkaiksi.